Musikredaktionens 2016: Gustavs bästa album

tv-girl-who-really-cares

TV Girls ”Who really cares” är ett av årets bästa släpp enligt musikredaktionens Gustav Röriksson.

Året som gått är jag säkert inte ensam om att betrakta som ett ovanligt mörkt och tumultartat år. Att David Bowie kastade in handduken redan i januari borde vi kanske alla sett som ett dåligt omen.
Som tur är, har vi kunnat få ta del av många nya härliga albumsläpp
Därför får ni kära läsare och lyssnare på Radio Shore ta del av mina tre favoritalbum det här året.

För vilket fantastiskt år det har varit rent musikmässigt. Redan i våras fick vi lyssna på Twin Peaks uppföljare till Wild Onion från 2015, svensk musik fick en ny stjärna på rockhimlen i form av en slirig och vildsint EP signerad Viagra Boys. Pascal gav livstecken i form av en ny fullängdare och en underbar intervju i Filip och Fredrik.
Nightmen ifrån Malmö släppte sin debutskiva Fifteen Minutes Of Pain som har spelats flitigt hos undertecknad, Hurula släppte Vapen till dom hopplösa med dagsaktuell (och intellektuell) poprock.
Men den här artikeln ska inte vara hopplöst försök till namedropping. Därför är det lika bra att vi kommer till saken. Här kommer därför min lista av 2016 starkaste albumsläpp, smått som stort.

3. The Growlers – City Club
Bandets femte album får The Growlers ifrån Los Angeles att låta vassare och aktuellare än någonsin. Jämnare, smartare och bättre producerad (signerad Julian Casablancas) än tidigare släpp får mig att hoppas att de fortsätter på detta sättet.
För den som tycker att Wavves hade låtit bättre med synthar och ett lägre tempo, eller för den som tycker att Foxygen låter lite mesigt kommer detta gå rakt in i hjärtat.
City Club är som den utlovar, en resa in bakom scenerna på smutsiga nattklubbar och barer med en nihilistisk och cynisk grundsyn.
Bästa låten: I’ll Be Around

2. Justice – Woman
Den franska electroduon Justice återkom som utlovat efter sex års frånvaro av nytt material.
Få är vi som glömmer de tidigare släppen Cross och senaste albumet ifrån 2011 Audio Video Disco. Som misstänkt är Woman den logiska fortsättningen på hur den senaste skivan slutade, med är de mastiga basgångarna ifrån debuten och stråkarna ifrån Audio Video Disco. Däremot är vi säkert många som hoppats för mycket av detta album innan det ens släpptes, vilket säkert fick många att se Woman som en besvikelse. Jag anser att albumet växer på en, varje genomlyssning ger något nytt att upptäcka. Vilket i längden bara ger Woman en längre livslängd. Nu sitter jag som på nålar efter turnédatum. bajs
Bästa låt: Safe and Sound

1. TV Girl – Who Really Cares
TV Girl
ifrån Los Angeles må vara ett obskyrt val av årets album men det kom som en blixt från klar himmel. En total blandning mellan allt som var bra med smörig 60-talspop, allt som är tufft med hiphopbeats och den fantastiskt kravlösa (men melankoliska) synen på sex och kärlek. Skivan är ett konceptalbum, som enligt TV Girls Bandcamp utforskar temat
”An album about sex or the lack thereof, and the consequence or lack thereof”.
Vilket blir väldigt intressant, speciellt när det märks att texterna är genuina och välskrivna. Musikaliskt hittar lyssnaren ständigt nya vackra samples, synthslingor och andra små skatter. Fantastiskt att lyssna på aktivt, fantastiskt att ha som bakgrundsmusik. Det går helt enkelt inte att undvika den här skivan. TV Girl har nischat sig på ett sätt som gör att de egentligen inte går att jämföra med något jag hört tidigare. Visst kan det finnas likheter med till exempel Soft Powers och chillwave som Blank Banshee men i slutändan är det helt unikt.
Bästa låt: Safeword

Med det sagt lämnar jag 2016 till historien och ser fram emot ett minst lika bra musikår 2017.
God jul och gott nytt år!

Kommentera