Delade åsikter om polisen i Kalmar län

Just nu är det som tryggast i Kalmar län sedan slutet av 90-talet enligt polisens årliga trygghetsundersökning som publicerades förra veckan. Men samtidigt sjunker förtroendet för Polisen.

I Polisens trygghetsundersökning tillfrågas medborgare om hur de uppfattar problem och ordningsstörningar, om de blivit utsatta för brott eller oroat sig för att utsättas för brott, om de känner sig trygga eller otrygga ute ensamma en sen kväll.

Tryggshetsvärdena från årets undersökningar i Kalmar län är de bästa sedan trygghetsundersökningarna startade i slutet av 1990-talet.

– Brottsutsattheten i Kalmar är väldigt låg, det har den varit i väldigt många år, säger Johan Eriksson, verksamhetscontroller vid polisen

Samtidigt visar undersökningen att färre tycker att polisen bryr sig om de lokala problem som finns. 39% upplever att polisen faktiskt bryr sig. En siffra som är lägre än riksgenomsnittet.

Det är inte helt enkelt att hitta någon förklaring till det. Av tradition har vi haft dåliga siffror på den frågan, säger Klas Eriksson.

Han tror att en förklaring kan vara att Kalmar är ett glesbyggt län, men också att människor ofta tillskriver polisen uppgifter och ansvar som de inte har.

Kommentera