Viktigt att prata om – Klamydia

I bästa fall upptäcks det i tid, i andra fall kan det gå så långt att man inte kan skaffa barn. Sveriges vanligaste könssjukdom Klamydia kan ge stora konsekvenser och ett problem är att de flesta inte märker av några symptom alls. På måndagen var studenthälsans Martina Eriksson med när klamydiamåndagen uppmärksammades på Linnéuniversitetet.

– Jag skulle vilja slå ett slag för att våga fråga om kondom. Nio av tio uppfattar dig som omtänksam om du frågar om kondom och det är det absolut bästa sättet att skydda sig från sexuellt överförbara sjukdomar, säger Martina Eriksson, studenthälsan som var på plats på Kalmar Nyckel på måndagen.

Tillsammans med representanter från Landstinget i Kalmar län informerade Studenthälsan om Klamydia, delade ut gratis kondomer och erbjöd provtagning på plats – något som flera studenter nappade på.

– Det är faktiskt första gången som vi på studenthälsan gör det här tillsammans med Landstinget. Vi samverkar ju en del kring unga vuxnas hälsa och därför var det ett bra tillfälle att synas tillsammans bland studenter, säger Martina Eriksson.

[quote_box_right] Om det går riktigt långt och illa så kan man bli infertil.[/quote_box_right]

Den nationella Klamydiamåndagen sker i september varje år och är till för att ge uppmärksamhet åt Sveriges vanligaste könssjukdom.

De senaste åren har antalet upptäckta fall sjunkit något, men det är inte säkert att det beror på att färre har drabbats. Det finns ett stort mörkertal där ute.

– 2007 hade vi många fall, men det berodde också på att många gick och testade sig då. Det finns ett stort mörkertal där ute och de flesta som smittats vet inte om det själva, eftersom de inte märker av några symtom, berättar Helena Persson, mikrobiolog på Landstinget i Kalmar län.

Om man låter Klamydian gå obehandlad kan det få allvarliga konsekvenser.

– Om det går riktigt långt och illa så kan man bli infertil, säger Helena Persson.

En av tio som går och testar sig har i regel Klamydia. Trots det så finns det de som inte vill besöka ungdomsmottagningen för provtagning. Som tur är finns det då alternativ.

– Då kan man gå in och beställa gratis tester på internet. De levereras i brevlådan och sedan kan man själv skicka tillbaka dem i lugn och ro. Det är dessutom gratis, säger Helena Persson.

Kommentera