Samir & Viktor med Groupie. Foto: Janne Danielsson/SVT

Skam inför min generation

Videon till Sias låt Elastic Heart handlar inte om pedofili. Om alla självutnämnda musikanalytiker kunde släppa de teorierna och istället inse att den handlar om saknaden efter en förlorad dotter skulle världen vara en bättre plats. En sak som drar ned betyget är också den skandal som inträffade under melodifestivalen i lördags.

Paradise hotelldeltagaren Samir Badran uppträdde med låten Groupie i ett försök att… Ja vem vet egentligen. Hävda sig själv kanske? Eller nå en äldre publik? Eller så är han offer för en enorm muthärva som Christer Björkman systematiskt bedriver bakom kulisserna i jakt på högre tittarsiffror. Skandalen som jag pratar om handlar dock inte om att Samir och låten Groupie gick vidare till andra chansen.

Det handlar om min skam inför att bli associerad med den typen barbarisk kultur. Skammen inför att tillhöra samma generation som tycker att ordet ”Selfie” är ett nytt och spännande begrepp. När samhällets äldre medborgare kollar på hur Samir lallar runt på scenen i cool mundering, viltgestikulerande rörelser och sjunger om ett nytt ord han och hans kompis har kommit på under ”kom igen, kom igen nu blir det kul” liknande textrader, har de rätt att uttrycka sitt våndande över vår förlorade generation. Samirs låt drar skam över en hel generation och bekräftar de fördomar som finns mot oss.

Att vi är ytliga, bästa vän med telefonen och att festandet är livets mening.
Jag är annars mycket stolt över saker som förknippas med min generation. Vår öppenhet, tolerans och vår älskade housemusik. Men att veta att farmödrar sitter framför teven där Samir får representera min generation. Det får mig att grovt ta avstånd från ungdomens förtappade generation.

Kommentera